Ahşap Panel ve Ahşap Mimarinin Fizyolojik ve Psikolojik Etkileri

ahşap panel

Ahşap panel tasarımları ve ahşap ev mimarileri birçok psikolojik etkiye sahiptir. İç mekanlarda ahşabın insanların stres seviyelerini düzenleme gücüne sahip olduğu görülüyor.

Farklı çalışma odalarının karşılaştırılmasında, derinin elektriği iletme kapasitesi ile ölçülen stres düzeyi, ahşap mobilya kullanılan bir odada en düşük düzeyde tespit edilmiştir. Bu durum beyaz döşenmiş bir odaya getirilen bitkilerde bile aynı etkiye sahip değildir.

Ahşabın olumlu psikolojik etkileri okullarda da kanıtlanmıştır. Tamamen ahşap iç mekanlara sahip sınıflarda, nabız hızındaki bir değişiklik olarak ölçülen sabah stresinin zirvesi, okula geldikten hemen sonra azaldı ve tekrar yükselmedi. Bir kontrol sınıfında, öğrencilerde gün boyunca hafif düzeyde bir stres devam etti. Yorgunluk ve verimsizlik hissi gibi stres deneyimleri ahşap sınıflarda normal sınıflara göre daha azdı.

Ahşap Panel Tasarımlarının İş Yerinde Sağlayacağı Avantajlar

Dekoratif ahşap panel tasarımlarının iç mekanlarda kullanılması, insan davranışlarına ve sosyal gözlemlere kadar uzanıyor gibi görünüyor. Ahşap ürünlerin kullanıldığı ofislerde, ziyaretçilerin çalışanlarla ilgili ilk izlenimi ahşabın olmadığı yerlere göre daha olumludur. Ahşap ofislerde çalışanlar normal ofislere göre işlerinde daha iyi, daha başarılı, daha dürüst, daha sorumlu ve daha güvenilir insanlar olarak nitelendirilmektedir.

İlginç ve beklenmedik bir gözlem, yaşlıların bakım gördüğü kurumlarla ilgilidir. Yaşlı bakım evlerinde yemekhanede ahşap tepsi gibi ahşap malzemelerin kullanılmaya başlanmasıyla, personel arasındaki etkileşimin ve çevre bilincinin arttığı kanaatine varılmıştır.

Tepsilerle dahi oldukça olumlu bir etkiye neden olan ahşap ürünler, söz konusu ahşap panel tasarımları olduğunda çok daha efektif ve etkileyici bir vizyon ortaya koymaktadır. Ahşap paneller iş yerinde mekanı güzelleştirmekle kalmaz, aynı zamanda iş yerini ziyaret edenlere ve çalışanlara güven, stres gibi konularda olumlu bir etki yaratır.

Ahşabın Yarattığı Sezgilerle İlgili İncelemeler

Tampere Üniversitesi’nde Psikoloji Doktoru olan Marjut Wallenius, “ahşabın insanlar üzerinde psikolojik etkileri ve doğaya benzer bir stres azaltıcı etkisi vardır” diyor. Wallenius’un çalışmalarında, örneğin oda sıcaklığında alüminyuma, soğuk plastik veya paslanmaz çeliğe dokunmak kan basıncının yükselmesine neden oldu. Ancak ahşap bir yüzeye dokunmak böyle bir tepkiye neden olmadı.

“Şimdiye kadar yapılan araştırmalara dayanarak ahşabın insandaki stresi azalttığını ve sakinleştirici bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu, ahşabın doğaya yakınlık, sıcaklık, sadelik ve rahatlatıcı bir etki gibi neden olduğu olumlu duygusal deneyime dayanmaktadır. ” diye açıklıyor Wallenius.

Wallenius’un görüşleri, ahşapla tasarlanan bütün ürünler adına geçerli bir yorumdur. Ahşap duvar kaplama için kullanılan ahşap panel tasarımları da kolaylıkla Wallenius’un bahsettiği stres azaltıcı yöntemler arasında görülebilir.

Ahşabın Görsel Uyarımları

Ahşabın görsel uyarılmasının etkilerini araştıran çalışmalar, ahşap panel ve ahşap odalar ile deneyleri içermektedir. On dört erkek üniversite öğrencisi, bir sandalyede otururken her bir duvar panosu tipini 90 saniye boyunca tek tek inceledi. Ardından katılımcılardan duvar panellerini beğenip beğenmediklerine göre derecelendirmeleri istendi.

Tüm grup üzerinde, iki panel tipi için sonuçlarda önemli bir fark yoktu. Ancak Japon ahşap panel tasarımlarını içeren görsel uyarım sırasında Japon Japon ahşap panel tasarımlarını “beğenme” olarak değerlendiren katılımcılarda sistolik kan basıncı düşerken, “beğenmeme” olarak değerlendiren katılımcılarda herhangi bir değişiklik olmadı. Bu durum, ahşap panel tasarımlarının görsel vizyonundan etkilenen kimselerin kan basıncının düştüğünü, yani sakinleştiğini göstermektedir.

Ahşap panel ve ahşap mobilya tasarımlarının görsel etkisi ile birlikte, aynı çalışmalarda işitsel ve dokunsal uyarım gibi farklı noktalar da incelenmiştir.

Duyu organlarının tamamı açısından değerlendirildiğinde ahşabın işitsel, dokunsal ve görsel tesirlerinin genel anlamda stresi azaltma eğiliminde olduğu, ancak hangi duyu organına hitap edeceği konusunun kişiye göre değişebildiği tespit edilmiştir.

Ahşap Panel ve Diğer Ahşap Malzemeler Tarafından Gerçekleşen Uyarımın Fizyolojik Etkileri

Bilim insanları tarafından hazırlanan raporlar, ağaçtan elde edilen malzemeleri içeren koku alma, görsel, dokunsal ve işitsel uyarının, beyin aktivitesinin azalması gibi birçok fizyolojik etkiye, gevşemeye ve ayrıca kan basıncının düşmesine neden olduğunu gösterdi.

Ahşabın stresi azaltan ve verimi artıran etkisi, yapılan araştırmalara göre gelecekte çok daha fazla dikkate alınacaktır. Özellikle çalışma ortamında ses yalıtımından görsel uyarımlara kadar birçok etki ile çalışanların performansını artırmaya yönelik sonuçlar elde edilmesine imkan tanıyan ahşap panel ve ahşap mobilya tasarımları iş yerleri adına önemli bir ayrıntıdır. Ardinart tarafından tasarlanan ahşap dekoratif panel tasarımlarını kullanarak iş yerinizde ihtiyaç duyacağınız ahşap etkisini kolaylıkla elde edebilirsiniz.